Diffuse Brain Injury

Leave a comment

Diffuse injuries can result from acceleration/deceleration injuries.[2]Rotational forces are a common cause of diffuse injuries;[5] these forces are common in diffuse injuries such as concussion and diffuse axonal injury.

Tu dari Wikipedia. So basically lepas scan doktor kata otak aku ada Diffuse Brain Injury. Nak tau macam mana? So ini yang berlaku kat otak aku sekarang – diffuse brain injury

http://en.wikipedia.org/wiki/Focal_and_diffuse_brain_injury

Kecederaan parah tak parah tu bergantung kat tahap kecederaan la. Orang ingat aku dah tak berupaya untuk berfikir, tak dibenarkan untuk berfikir ape sume. No. NO!

Diffuse Injury

Ramai yang tak faham dan benda ni mmg aku tak expect org untuk faham pun. Otak ada banyak lapisan. So what happened is, aku boleh buat fungsi lapisan dalam otak, bukan lapisan luar. Simply said, high level brain function yang problem – executive functions.

http://www.pnas.org/content/108/39/16428.full

Tapi tak bermakna yang luar tu tak berfungsi terus. Setakat masalah simple2 tu tak jadi masalah pun. 1+1 still 2. Yang complex tu baru buat kepala aku pening, sakit dan nak muntah. Takat belajar tekan pedal minyak tu ape lah sangat. Aku belum tahap mentally disabled.

Aku anggap ni ujian untuk aku tengok sejauh mana IQ aku dah developed selama ni dan sejauh mana dah dia reverted. Tahap sekolah rendah? Menengah? Dan sejauh mana IQ aku boleh pegi balik lepas ni.

I need help, and support

Well gotta admit that aku ada masalah memory dan masalah finding the words to use.

But hey, I’m still alive! And even think of a way to explain things about this to people while not having any dizziness!

Pengalaman Eksiden && After-Effect

Leave a comment

Al kisahnya 3 minggu lepas aku gi submit keputusan ujian berkomputer di pusat memandu SKEM. Niat dalam hati balik nak singgah Wangsa Maju nak beli sticker untuk Mod Smok M80 yang aku baru je angkat malam sebelum tu. On the way balik tu takde la rasa apa2 yang pelik atau mengantuk. Aku ingat lagi aku tengah bawak motor tu macam mana. Steady macam hari2 biasa.

Rasa macam mimpi. Sedar2 je kat hospital. WTH kan? Tengah bawak motor tiba2 kat hospital dah. Apa yang berlaku semua aku tak ingat. Kepala memang rasa sakit macam migrain masa tu, dan pening2. Macam mana boleh eksiden, lokasi, masa semua aku tak tau. Tapi aku ada la ingat sikit part of “mimpi” yang aku ingatkan mimpi rupanya bukan, “bang gunting baju boleh tak?”. Rupanya aku separa sedar. Aku passed out tak lama lepas tu.

So bila abang aku datang, aku takleh nak cerita apa. Kat semua orang pun. Aku cuma bagitau aku balik dari SKEM dan dia trace je jalan situ sampai jumpa lokasi. Bila tanya doktor, doktor kata kepala aku kena hentakan. Hidung aku retak ke patah tak tau la, rasa sakit dan bergoyang, rasa krap krap krap gitu bila usik. Dagu aku masih bengkak, dahi ada lubang kecik kena jahit, belakang leher dan tulang belakang sakit, tangan kiri sakit takleh grip. Mulut aku terkoyak dalam, kena jahit. Yang tempat lain tu macam biasa, eksiden, ada luka2 sana sini.

Dan motor aku…..

Sebelum Tunda 11174578_1578065435798094_3179787088273229595_o

Berpusing 360 degree je.. Takde la teruk sangat kan? Hmm.. Takde kesan brek atas jalan, dan average aku bawak motor 100km/j most of the time.. Termasuk masa tu (sebab aku memang ingat je aku bawak motor balik dari SKEM tu).. 100km sejam langgar bukit tanpa brek… Hmm.. Alhamdulillah, aku selamat.

———————
After effect dia, awal2 lepas keluar hospital rasa nak hantuk kepala. Then seminggu, recover. Sembuh, masuk office kena outstation terus. Mula2 memang takde apa2 pun. 3 minggu kemudian, skarang ni. Aku mula pening kepala, dizzy dan mabuk.. Kepala kadang2 bengong. Maybe aku patut gi buat scan balik.. Tangan kiri pun sakit lagi ni. Hmm…

Doakan cepat sembuh. Amin.

How to install Snare Log Agent in SELinux Enforcing Mode

Leave a comment

Step Agent

1. Check sestatus, make sure it is enforcing (setenforce 1)

2. Install SnareLinux Agent

3. Stop auditd service

systemctl stop auditd

or

service auditd stop

4. Configure /etc/snare.conf (refer below or default conf)

5. Enable port selinux for Snare

semanage port -a -t audit_port_t -p tcp 6161

6. Enable auditd service

7. Check auditd status

8. Check service ps afxZ (Z is to make sure selinux for Snare have no problem – auditd_t daemon running)

9. Done

Template for /etc/snare.conf

[Remote]
# Uncomment the following line to turn the configuration web server on
allow=1
listen_port=6161

[Output]
# network=127.0.0.1:6161
networkOutput0=172.16.254.50:514:UDP:SYSLOG
networkOutput1=172.16.254.50:6161:TCP:SNARE
[Config]
use_criticality=0
set_audit=1
syslog_facility=local0
syslog_priority=information
use_watch=1
use_regex=0

[Objectives]
criticality=0 event=execve exe=/sbin/auditctl
criticality=1 event=execve exe=*passwd*
criticality=2 event=execve uid=*,root
criticality=2 event=(login_auth,login_start,logout)
criticality=3 event=(mount,umount,umount2,settimeofday,clock_settime,swapon,swapoff,reboot,setdomainname,create_module,delete_module,quotactl)

Antara Jurubahasa && Software Engineer

Leave a comment

If a person who speaks for another or for a group is called Jurubahasa, does that means Software Engineer is also one? D:

Must be weird when someone ask you, what does a Software Engineer do? Tell me in a way that I can understand. And you said, I translate human and machine language, literally.

So how many language can you do?

Well, 2-3 that I have been using regularly, and several others that I rarely use. (while counting your fingers, Java, PHP, Dot Net, Python bla bla bla)

Ok, that’s kinda amazing.

Image

Image Dari Google

Honestly, people didn’t know what are you talking about. More or less do they care. They never know that, unlike human language, computer is one hell of a Grammar Nazi. One small “grammatical” error, typing error, is just unacceptable. Every single command you give (except comment) is gonna effect the whole damn thing.

Still, we get so little appreciation in this country. 

Tenggelam && Timbul

Leave a comment

Plup plap plup plap.. Tenggelam timbul.

Hehe.. Well, PSM dah habis. Timbul balik la aku. Maka, tamatlah tempoh pengajian selama 4 tahun kat UTM. Betui betui ambik 4 tahun wo.. 8 Semester – termasuk extend. Wakakaka..

Tesis Siap

Sebenarnya aku dapat free satu, Terima Kasih kat supervisor sebab baik hati bagi salinan dia..

Siap Tesis

 

Jangan pandang belakang.. Aku tau bilik aku kapal kene tembak

Oit! Belum habis lagi la. Sem depan, semester pendek aku datang balik. Sayang nya aku kat UTM. Hohoho..

Tipu jer. Ada kerja dengan lecturer, tolong buat projek Android app selama 2 bulan. Intense wor, buat projek dari zero from ground. Budak budak first year yang takde pengalaman programming, nak aku guide diorang. Peh.. Usaha lebih kali ni. Yet again.

Hohoho. Ingatkan tak minat programming. Itu la, benda yang kita tak minat tu la kita end up doing. Harap aku tak la. Aku nak jadi benda lain! Transform! Henshin!

Ngeh, INI ENTRY BUKAN PASAL LINUX

2012: What a Year for Linux

3 Comments

“If you want to see the world, become a developer”

 

Some of the highlights

– RedHat hits $1 billion revenue milestone for open source. $1 billion.

– Linux goes automotive.

Android takes over 50% share in US market.

– Android leaps over iPhone in UK with 2.5 million more users as majority now own a smartphone.

Microsoft has gone from 97% share of compute market to 20%.

– The consumer compute market is led by Android.

– Dell’s Sputnik Ubuntu Linux ultrabook.

– Open source project explosion driving a “GOLDEN ERA” in app dev.

– Raspberry Pi

– Steam for Linux

– 94% of World’s Top 500 Supercomputers Run Linux.

81% of Recruiters says hiring Linux talent is a priority.

– Samsung backs Open Source, joining Linux Foundation.

– Twitter, Inktank, Servergy joining Linux Foundation.

– HP becomes a platinum member of the Linux Foundation.

– 2012 represents the largest LinuxCon Japan event to date.

 

The choice is yours. Be a part of the world’s largest collaborative development project.

Senarai Aplikasi Keperluan & Cara Mendapatkannya

Leave a comment

Tajuk yang biasa kita dengar lepas format Windows kan? Beza nya, ni dalam Arch Linux. Jika ada yang tertanya-tanya apa aplikasi penting yang aku biasa guna, disini aku senaraikan secara ringkas termasuk cara untuk mendapatkannya.

Keperluan Tambahan

  1. Pengetahuan asas AUR.
  2. Bergantung kepada jenis Desktop Environment yang korang install, sesetengah pakej asas dan dependency yang dah siap install berbeza.
  3. Update dan upgrade sistem terlebih dahulu dengan pacman atau packer
    • sudo pacman -Syu
    • packer -Syu

More

Older Entries Newer Entries