Viral Kisah Kejayaan

Leave a comment

Bismillah.

Skang dh mcm jadi trend plak masing2 menceritakan kejayaan hidup. Malah diletakkan niat “untuk inspirasi orang lain”.

Memang tak salah niat kita nak inspire orang. Saya pun suka. Tapi suka untuk saya ingatkan matlamat tidak menjadikan cara kita betul. Kita tidak tau, jika disebabkan kita, menyebabkan orang lain jadi lebih bersungguh2 utk kejar duniawi itu menjadi kerosakan lebih besar daripada yang membina. More

Advertisements

Hakikat Rezeki

Leave a comment

Bismillah.

Hakikat kemiskinan.

Jika jawapan yang kamu beri dalam kotak kosong ini ikhlas maka kita akan dapati sesuatu pengajaran yang berguna untuk kehidupan ini.

1. Allah menciptakan tertawa dan ______
2. Allah itu mematikan dan ______
3. Allah menciptakan lelaki dan ______
4. Allah memberikan kekayaan dan ______

More

Tentang Fitrah Lelaki

Leave a comment

Bismillah.

Fitrah lelaki

Mata org laki ni hebat. Dia punya kalah scan xray. Kena igt iman org tak sama tinggi.. naik turun.. dh memang ralit dah orang lelaki ni suka memandang, sbb tu disuruh tunduk pandangan.. skali dia berjaya scan, 10 taun duk dalam kepala dia. Jangan ye.

Abu Umamah mengatakan bahawa Rasulullah s.a.w bersabda:

More

Soal dan Jawab Agama – 16/5/2016

Leave a comment

Bismillah..

Boleh tak ustaz kita sebut musibah tu sebagai bala?

  • Musibah ialah musibah, bala tetap bala.
  • Bila sesuatu yg besar menimpa, contohnya satu kawasan yang ramai orang, ada orang baik ada orang tak baik. Orang yang baik akan melihat itu satu musibah yang baik dan mendapat kebajikan manakala orang yang tak baik akan melihat sebagai bala

More

Akhlak Itu Cerminan Agama

Leave a comment

Bismillah.

Macam mana nak cam tanda orang tu ada agama?

Tengok akhlaknya.

Tudung labuh, mulut tak jaga.
Niqabis pun marah2 kat org lagi.
Ustazah tak tau malu.
Ustaz penipu.

Islam ni ad din. Satu cara hidup.

Ilmu bukan pengukur iman dan tauhid. Ngaji 30 tahun agama, tapi akhlak gagal. Bukan takat orang jah benci, nak masuk syurga pun payah.

Sabda nabi,

More

Intel Xeon && Intel i7 and Intel i5

Leave a comment

Soalan lazim yang selalu orang duk tanya, apa beza Intel Xeon dan Intel i7 atau Intel i5? Yang mana lebih bagus?

Dalam kes ni, tak ada yang lebih bagus. Sebab processor dibina berdasarkan tujuan yang berbeza.

i-Series dibina untuk home, dan gaming. Beza antara i7 dan i5 adalah penggunaan core dan thread. Buat masa ini, hanya segelintir sahaja aplikasi atau game yang betul-betul menggunakan fungsi multi-core/tasking yang sebenar. Disebabkan itu i5 adalah pilihan yang lebih bijak dikalangan para gamers kerana lebih murah berbanding i7 melainkan terdapat penggunaan lain selain dari game yang memerlukan fungsi multi-core/tasking. Manakala i7 menjadi keperluan jika terdapat keperluan untuk menggunakan aplikasi yang memerlukan resource yang lebih tinggi seperti rendering, editing, suntingan dan sebagainya. Atau sekadar untuk menunjuk-nunjuk “just because I can”.

Xeon pula adalah dibuat khas untuk fungsi multi-tasking, server contohnya. Ini kerana Xeon lebih stabil dan boleh mengelak dari berlakunya error semasa server crash. Untuk menggunakan fungsi Xeon sepenuhnya tentulah memerlukan perkakasan server seperti ECC RAM bukannya DDR3/DDR4 RAM. Xeon juga kurang menghasilkan haba berbanding dengan i-Series.

Kelebihan i-Series ialah ianya berupaya untuk overclock. Terdapat dua jenis processor i-Series iaitu versi K dan non-K. Kedua-duanya boleh overclock namun versi K lebih optimize dibina khas untuk tujuan tersebut. Kekurangan Xeon ialah ianya tidak boleh overclock, namun dari segi performance dan stabil, Xeon mengatasi i-Series jauh sekali. Namun begitu, harga Xeon bukanlah murah.

Xeon dan i7 boleh digunapakai untuk workstation disebabkan oleh kelebihan pada multi-tasking dan performance. Tier paling rendah Xeon adalah “comparable” dengan i7 bagi aktiviti yang sama. Bagi para gamers yang tiada perancangan untuk overclok dan tidak mampu untuk mendapatkan i7, penggunaan “Xeon mampu milik” adalah keputusan yang boleh dikatakan bijak jika pengguna ingin memiliki kemampuan i7 pada harga yang lebih murah dan mempunyai keupayaan yang lebih stabil. Namun perancangan membeli rig bukanlah semudah tulis ABC pada kertas dan beli sahaja. Masih terdapat faktor lain yang perlu diambil kira seperti tujuan penggunaan dan bajet. 🙂

Diffuse Brain Injury

Leave a comment

Diffuse injuries can result from acceleration/deceleration injuries.[2]Rotational forces are a common cause of diffuse injuries;[5] these forces are common in diffuse injuries such as concussion and diffuse axonal injury.

Tu dari Wikipedia. So basically lepas scan doktor kata otak aku ada Diffuse Brain Injury. Nak tau macam mana? So ini yang berlaku kat otak aku sekarang – diffuse brain injury

http://en.wikipedia.org/wiki/Focal_and_diffuse_brain_injury

Kecederaan parah tak parah tu bergantung kat tahap kecederaan la. Orang ingat aku dah tak berupaya untuk berfikir, tak dibenarkan untuk berfikir ape sume. No. NO!

Diffuse Injury

Ramai yang tak faham dan benda ni mmg aku tak expect org untuk faham pun. Otak ada banyak lapisan. So what happened is, aku boleh buat fungsi lapisan dalam otak, bukan lapisan luar. Simply said, high level brain function yang problem – executive functions.

http://www.pnas.org/content/108/39/16428.full

Tapi tak bermakna yang luar tu tak berfungsi terus. Setakat masalah simple2 tu tak jadi masalah pun. 1+1 still 2. Yang complex tu baru buat kepala aku pening, sakit dan nak muntah. Takat belajar tekan pedal minyak tu ape lah sangat. Aku belum tahap mentally disabled.

Aku anggap ni ujian untuk aku tengok sejauh mana IQ aku dah developed selama ni dan sejauh mana dah dia reverted. Tahap sekolah rendah? Menengah? Dan sejauh mana IQ aku boleh pegi balik lepas ni.

I need help, and support

Well gotta admit that aku ada masalah memory dan masalah finding the words to use.

But hey, I’m still alive! And even think of a way to explain things about this to people while not having any dizziness!

Older Entries