Tajuk yang biasa kita dengar lepas format Windows kan? Beza nya, ni dalam Arch Linux. Jika ada yang tertanya-tanya apa aplikasi penting yang aku biasa guna, disini aku senaraikan secara ringkas termasuk cara untuk mendapatkannya.

Keperluan Tambahan

  1. Pengetahuan asas AUR.
  2. Bergantung kepada jenis Desktop Environment yang korang install, sesetengah pakej asas dan dependency yang dah siap install berbeza.
  3. Update dan upgrade sistem terlebih dahulu dengan pacman atau packer
    • sudo pacman -Syu
    • packer -Syu

Antivirus

  • Eheh, apa tu? XD Sori, silap entry ni.

Internet

  1. Mozilla
    • sudo pacman -S firefox
  2. Chromium
    • sudo pacman -S chromium
  3. Transmission
  4. Filezilla
    • sudo pacman -S filezilla

Archive/Compression

  1. Xarchiver
    • packer -S xarchiver zip unzip rar 7zip

Office

  1. LibreOffice
    • sudo pacman -S libreoffice

Multimedia

  1. VLC
    • sudo pacman -S vlc
  2. Audacious
    • sudo pacman -S audacious
  3. DeadBeef
    • sudo pacman -S deadbeef

Image

  1. Shotwell
    • sudo pacman -S shotwell
  2. GNU Manipulation Program (GIMP)
    • sudo pacman -S gimp

Editor

  1. Leafpad
    • sudo pacman -S leafpad

Utilities

  1. Wine
    • sudo pacman -S wine

File Manager

  1. PCManFM
    • sudo pacman -S pcmanfm

Terminal Emulator

  1. URXVT
    • sudo pacman -S rxvt-unicode

CD/DVD tool

  1. Brasero
    • sudo pacman -S brasero

 

Tak banyak pun dari AUR kan? Jadi bukan susah pun nak guna Arch Linux sebenarnya.

Extras/Customization aku akan post pada masa akan datang.

Advertisements