2012: What a Year for Linux

3 Comments

“If you want to see the world, become a developer”

 

Some of the highlights

– RedHat hits $1 billion revenue milestone for open source. $1 billion.

– Linux goes automotive.

Android takes over 50% share in US market.

– Android leaps over iPhone in UK with 2.5 million more users as majority now own a smartphone.

Microsoft has gone from 97% share of compute market to 20%.

– The consumer compute market is led by Android.

– Dell’s Sputnik Ubuntu Linux ultrabook.

– Open source project explosion driving a “GOLDEN ERA” in app dev.

– Raspberry Pi

– Steam for Linux

– 94% of World’s Top 500 Supercomputers Run Linux.

81% of Recruiters says hiring Linux talent is a priority.

– Samsung backs Open Source, joining Linux Foundation.

– Twitter, Inktank, Servergy joining Linux Foundation.

– HP becomes a platinum member of the Linux Foundation.

– 2012 represents the largest LinuxCon Japan event to date.

 

The choice is yours. Be a part of the world’s largest collaborative development project.

Advertisements

Senarai Aplikasi Keperluan & Cara Mendapatkannya

Leave a comment

Tajuk yang biasa kita dengar lepas format Windows kan? Beza nya, ni dalam Arch Linux. Jika ada yang tertanya-tanya apa aplikasi penting yang aku biasa guna, disini aku senaraikan secara ringkas termasuk cara untuk mendapatkannya.

Keperluan Tambahan

  1. Pengetahuan asas AUR.
  2. Bergantung kepada jenis Desktop Environment yang korang install, sesetengah pakej asas dan dependency yang dah siap install berbeza.
  3. Update dan upgrade sistem terlebih dahulu dengan pacman atau packer
    • sudo pacman -Syu
    • packer -Syu

More

Arch Linux & Cara Mendapatkan Aplikasi Dari AUR

1 Comment

Disebab ada orang tanya aku macam mana nak install file dari AUR kalo takde AUR helper, maka aku tergerak untuk tulis entry ni.

Pengenalan

AUR adalah satu rahmat yang besar jika korang melakukan apa-apa yang bukannya datang secara siap dengan distro korang.

Arch User Repository (AUR) adalah repositori berasaskan komuniti untuk pengguna Arch. Ia mengandungi penerangan pakej (PKGBUILD) yang membolehkan korang untuk membina pakej dari sumber dengan makepkg dan kemudian memasang melalui Pacman. AUR telah dicipta untuk mengatur dan berkongsi pakej baru dari pengguna lain serta membantu mempercepatkan kemasukan pakej popular ke dalam repositori [community].

Sumber: Arch User Repository

AUR adalah Repository pengguna Arch di mana orang ramai meletakkan pakej yang tidak rasmi dan tidak disokong oleh pembangun Arch. Pada asasnya, ia adalah satu lagi repo di mana orang ramai meletakkan pakej mereka. Tidak semua keperluan mereka perlu kompil. Benda-benda yang korang biasanya akan perlu muat turun dalam tarball dan kompil dalam Debian, Redhat, SUSE, etc, atau hanya ditawarkan sebagai binari. Selain itu skrip itu sendiri merupakan perkara yang bagus tentang pakej AUR, adalah berupaya meletakkan pakej di tempat-tempat yang selaras dengan Arch (self-compatible) seolah-olah menggunakan pengurus pakej biasa.

More

Kenapa Arch Linux?

Leave a comment

Soalan biasa yang aku terima. Bukan aku taknak explain cuma kurang masa, terlalu banyak benda yang aku nak cerita pasal kelebihan Arch. Aku cerita sikit.

Arch adalah bukan bagi mereka yang baru nak berkenalan dengan Linux, korang mungkin tertanya-tanya apa kelebihannya. Walaupun ia agak popular di kalangan pemaju dan sebagainya, ia juga cukup popular di kalangan tweakers am-nya, dan geek. Jika korang telah menjadi pengguna Linux, Arch adalah langkah terbaik untuk perjalanan korang selepas ni.

Falsafah di sebalik Arch, atau dikenali sebagai The Arch Way: kesederhanaan pada tahap yang terbaik.

More