Ok no intro, cut direct kepada point.

Aku install Cinnarch then aku dapat problem ni.

perl: warning: Setting locale failed.
perl: warning: Please check that your locale settings:
 LANGUAGE = (unset),
 LC_ALL = (unset),
 LANG = "it_IT.utf8"
 are supported and installed on your system.
perl: warning: Falling back to the standard locale ("C").

Pening jugak aku nak cari solution dia. Semua locale aku dah tukar. Locale.gen pun aku dah re-generate. Masih problem. Rupanya culprit dia LightDM. Jadi, jom belajar cara nak tukar LightDM -> SLiM (sebab aku biasa ngan SLiM)

Note: Sistem aku guna pakai systemd. So bagi yang masih guna inittab – please don’t try this at home. Dalam VM takpe XD

Mula-mula, disable service LightDM dlu.

systemctl disable lightdm.service

Then check kat Home (user folder) kalau ada Xauthority file lagi. Kalau ada, sila backup dan remove.

sudo rm ~/.Xauthority

Install slim

sudo pacman -S slim

Enable slim service

systemctl enable slim.service

Tukar exec dalam .xinitrc

nano ~/.xinitrc

buang semua line yang tak perlu. Cuma execute environment yang nak login je. Contoh aku punya:

exec gnome-session-cinnamon

Double check sebelum restart.

Troubleshoot

Kalau lepas restart keluar SLiM: Failed to Execute Login command, masuk TTY1 (CTRL+ALT+1).

Check balik .xinitrc.

nano ~/.xinitrc

Sila remove line ni kalau ada:

ck-launch-session

Remove SLiM lock file dari /var/lock

sudo rm /var/lock/slim.lock

Good luck 🙂

Advertisements