Arch Linux Post-Install & Desktop Environment

1 Comment

Aku tulis ni sambil setup –┬ásimultaneously. Sorry sebab salah visudo di bahagian Part 1. Post fixed.

 

Keperluan:

Lepas Part 1, reboot dan login ke root (bukan user)

 

Pengguna

Login root balik dan install sudo

pacman -S sudo

Edit visudo. Double check sudoer. Bagi permission kepada pengguna yang dah create tadi.

EDITOR=nano visudo

Pastikan uncomment line yang ada nama user “miyu” atau nama pengguna yang nak diberi permission sudo. CONTOH:

## User privilege specification
##
root ALL=(ALL) ALL
miyu ALL=(ALL) ALL
## Uncomment to allow members of group wheel to execute any command
%wheel ALL=(ALL) ALL

 

More

Advertisements

Arch Linux & Installation (Part 1)

1 Comment

Pukul 6.30 pagi, bangun takde kerja nak buat. Hujung minggu hari Sabtu, terasa nak menulis.

Malas nak cerita Arch Linux tu apa, Google sendiri. Malas nak stray, stick kepada KISS (Keep It Simple, STUPID)

Ni perjalanan aku install menggunakan iso 2012/11 Arch Linux. Macam biasa, disebabkan Arch ni rolling dist, kebanyakan guide akan deprecated by time so jangan depends sangat. Stick kepada official guide kalau ada sebarang kemusykilan.

 

Keperluan:

  • Arch Linux iso 2012/11
  • Computer
  • Internet Ethernet (kabel la paling mudah nak faham)
  • HDD yang dah siap partition (boleh guna gparted, atau tool partition dalam windows terlebih dahulu kalau nak senang sebab aku malas nak cover yang ni. Aku assume semua dah pandai buat partition HDD)
  • Pengetahuan asas edit menggunakan nano editor.

Nota Lain:

  • Aku akan cover LXDE dan Syslinux. Grub2 dan lain2 DE boleh cuba2 sendiri.
  • Ayat dalam quote bermaksud command line.

More

Arch Baru & Install Packer

1 Comment

Oit, baru je install balik Arch Linux. Dah pening camne nak install packer. So google, dapat AUR link.

Gi ke terminal, install wget.

sudo pacman -S wget

Guna wget rembat packer dari AUR (tarball) skali ngan PKGBUILD dia

wget http://aur.archlinux.org/packages/pa/packer/packer.tar.gz

wget http://aur.archlinux.org/packages/pa/packer/PKGBUILD

PKGBUILD dah ada, jadi bina pakej.

makepkg -s PKGBUILD

Check dalam directory download tadi, copy nama file dia. Install packer.

sudo pacman -U <nama file packer>

Done! ­čÖé

Cinnarch & Menukar Display Manager

Leave a comment

Ok no intro, cut direct kepada point.

Aku install Cinnarch then aku dapat problem ni.

perl: warning: Setting locale failed.
perl: warning: Please check that your locale settings:
 LANGUAGE = (unset),
 LC_ALL = (unset),
 LANG = "it_IT.utf8"
 are supported and installed on your system.
perl: warning: Falling back to the standard locale ("C").

Pening jugak aku nak cari solution dia. Semua locale aku dah tukar. Locale.gen pun aku dah re-generate. Masih problem. Rupanya culprit dia LightDM. Jadi, jom belajar cara nak tukar LightDM -> SLiM (sebab aku biasa ngan SLiM)

Note: Sistem aku guna pakai systemd. So bagi yang masih guna inittab – please don’t try this at home. Dalam VM takpe XD

More