SAMBUNGAN DARI PART II

Disebabkan aku tak suka guna Radeon sebab qualiti tak memuaskan aku, aku lebih menyokong Catalyst. Well, main game pun Catalyst lebih superior. Tengok movie pun smooth untuk HD.

Mula-mula aku install dulu Openbox.

sudo pacman -S openbox obconf obmenu lxappearance consolekit

Kemudian aku salin config default OB ke dalam profile aku.

sudo cp /etc/xdg/openbox/rc.xml ~/.config/openbox
sudo cp /etc/xdg/openbox/menu.xml ~/.config/openbox
sudo cp /etc/xdg/openbox/autostart.sh ~/.config/openbox

Then edit aku punya initrc

sudo nano ~/.xinitrc

Tambah line dalam initrc:

exec ck-launch-session dbus-launch openbox-session

Sebelum pergi ke Catalyst, aku install dulu SLiM.

sudo pacman -S slim

Kemudian edit inittab.

sudo nano /etc/inittab

Set kepada (err.. pandai2 cari line kat mana)

id:5:initdefault:

x:5:respawn:/usr/bin/slim >& /dev/null

Sekarang aku dah ada packer (rujuk part II), maka senang untuk dapatkan driver Catalyst dari AUR. Mula-mula edit pacman mirror database dulu.

sudo nano /etc/pacman.conf

Tambah line ni kat paling atas, lebih atas dari [core].

[xorg110]

Server=http://catalyst/apocalysus.net/repo/xorg110/$arch

Sync database.

sudo pacman -Syu

atau

packer -Syu

kemudian, gunakan packer untuk dapatkan Catalyst dari AUR. Sebenarnya aku pun tak tau kenapa aku punya driver ni bermasalah kalau letak catalyst kat depan, jadi aku letakkan catalyst kat belakang. Dua kali install tapi menjadi. Haha.

packer -S catalyst-utils catalyst

Lepas siap install aku kasi last touch kat driver tu, cium dia sikit biar dia gerak. Hehe

aticonfig –initial

Kemudian reboot.

———————————-

EXTRA

Aku guna –noconfirm untuk elakkan (y/N) punya soalan kalau install package dalam bulk.

Kalau terkena spawn too fast punya masalah (aku kena, cuba reinstall xorg-xkbcomp)

sudo pacman -S xorg-xkbcomp

Advertisements