Salam and Good day.

Aku ikut tutorial step-by-step install Arch kat sini Build a Killer Customized Arch Linux Installation (and Learn All About Linux in the Process) . Tapi lepas aku dah berjaya install tu bukan lagi 100% siap. So what’s next? Lepas restart aku akan tersangkut lagi kat luar tanpa GUI (interface/antaramuka).  So pertama sekali adalah setting environment dulu baru install GUI. Ni antara step yang aku buat. Bergantung kepada spec (ATi, hardware dll)

So apa yang aku buat ialah update dan sync dulu mirror dan database

nano /etc/pacman.d/mirrorlist

Aku cut mirror Singapore letak paling atas. Then uncomment mirror Australia. Ambil at least 6 mirror (termasuk Sg). Kemudian update dan sync.

pacman -Syu

Seterusnya tambah user. Kenapa tak guna root? Sebagai pengguna Linux patut tahu sendiri kenapa. Arch Linux tak letak user secara default. Korang kena tambah sendiri.

useradd -m -g users -G audio,lp,optical,storage,video,wheel,games,power -s /bin/bash xamd

<xamd> tu nama user aku. Gantikan dengan nama user yang korang nak. Kemudian set password.

passwd xamd

Kemudian install sudo.

pacman -S sudo

Tambah user tadi kedalam wheel pengguna sudo. Cara penggunaan nano lebih senang dari vim. Untuk keluar tekan CTRL+X, tekan Shift+Y untuk Yes, sebelum exit.

nano /etc/sudoers

Aku set %wheel ALL = (ALL) ALL.

nano /etc/modprobe.d/modprobe.conf

Aku letak line blacklist snd_pcsp.

Then masa untuk install sound ALSA. Korang bleh install alsapulse audio kalo tak menjadi.

pacman -S alsa-utils alsa-oss alsa-firmware

Edit daemon.

nano /etc/rc.conf

Tambahkah dbus dan alsa

DAEMONS=(dbus … @alsa)

Last but not least, install X dan komponent-komponent lain. Aku install sekali mesa dan intel. Laptop aku ada pakai driver intel, unfortunately.

pacman -S libgl xorg-server xorg-xinit xorg-utils xorg-server-utils xf86-video-ati xf86-video-intel xterm dbus mesa

Taip startx untuk masuk basic nye X. Aku nak guna openbox, jadi aku tak install apa-apa DE lagi masa ni. Bergantung kat korang, kalo rasa nak guna KDE/Gnome/XFCE boleh proceed dengan install

pacman -S kde

Contoh kde.

BERSAMBUNG KE PART II

Advertisements