Selepas Install Arch PART III – Install OpenBox, SLiM & Catalyst

2 Comments

SAMBUNGAN DARI PART II

Disebabkan aku tak suka guna Radeon sebab qualiti tak memuaskan aku, aku lebih menyokong Catalyst. Well, main game pun Catalyst lebih superior. Tengok movie pun smooth untuk HD.

Mula-mula aku install dulu Openbox.

sudo pacman -S openbox obconf obmenu lxappearance consolekit

Kemudian aku salin config default OB ke dalam profile aku.

sudo cp /etc/xdg/openbox/rc.xml ~/.config/openbox
sudo cp /etc/xdg/openbox/menu.xml ~/.config/openbox
sudo cp /etc/xdg/openbox/autostart.sh ~/.config/openbox

Then edit aku punya initrc

sudo nano ~/.xinitrc

Tambah line dalam initrc:

exec ck-launch-session dbus-launch openbox-session

Sebelum pergi ke Catalyst, aku install dulu SLiM.

sudo pacman -S slim

Kemudian edit inittab.

sudo nano /etc/inittab

Set kepada (err.. pandai2 cari line kat mana)

id:5:initdefault:

x:5:respawn:/usr/bin/slim >& /dev/null

Sekarang aku dah ada packer (rujuk part II), maka senang untuk dapatkan driver Catalyst dari AUR. Mula-mula edit pacman mirror database dulu.

sudo nano /etc/pacman.conf

Tambah line ni kat paling atas, lebih atas dari [core].

[xorg110]

Server=http://catalyst/apocalysus.net/repo/xorg110/$arch

Sync database.

sudo pacman -Syu

atau

packer -Syu

kemudian, gunakan packer untuk dapatkan Catalyst dari AUR. Sebenarnya aku pun tak tau kenapa aku punya driver ni bermasalah kalau letak catalyst kat depan, jadi aku letakkan catalyst kat belakang. Dua kali install tapi menjadi. Haha.

packer -S catalyst-utils catalyst

Lepas siap install aku kasi last touch kat driver tu, cium dia sikit biar dia gerak. Hehe

aticonfig –initial

Kemudian reboot.

———————————-

EXTRA

Aku guna –noconfirm untuk elakkan (y/N) punya soalan kalau install package dalam bulk.

Kalau terkena spawn too fast punya masalah (aku kena, cuba reinstall xorg-xkbcomp)

sudo pacman -S xorg-xkbcomp

Advertisements

Selepas Install Arch PART II – Install Base Component & Packer

Leave a comment

SAMBUNGAN DARI PART I

Aku reboot, then login guna nama pengguna aku <xamd>

Kemudian aku install komponen ni. Rekemended sebab banyak guna nanti.

sudo pacman -S base-devel jshon python2 git libev mlocate mercurial nitrogen pcmanfm unzip epdfview mysql ruby tilda tmux wget redis xcursor-vanilla-dmz meld xarchiver gzip bzip2 zip unzip unrar p7zip pkgtools

Install packer. Bagi aku package wrapper ni lagi bagus berbanding dengan yaourt. Dapatkan dari Trizen.

wget http://trizen.go.ro/files/packer && sudo mv packer /usr/bin/ && sudo chmod 755 usr/bin/packer

Atau cara alternatif nak install packer, dapatkan dari github.

su -c “git clone git://github.com/bruenig/packer.git”

cd packer

sudo cp packer /usr/bin/

sudo chmod 755 /usr/bin/packer

cd ..

sudo rm -rf packer

Done! Sekarang korang boleh guna packer ni untuk dapatkan package dari Arch User Repository (AUR).

BERSAMBUNG KE PART III – INSTALL CATALYST

Selepas Install Arch PART I – Install User Environment

Leave a comment

Salam and Good day.

Aku ikut tutorial step-by-step install Arch kat sini Build a Killer Customized Arch Linux Installation (and Learn All About Linux in the Process) . Tapi lepas aku dah berjaya install tu bukan lagi 100% siap. So what’s next? Lepas restart aku akan tersangkut lagi kat luar tanpa GUI (interface/antaramuka).  So pertama sekali adalah setting environment dulu baru install GUI. Ni antara step yang aku buat. Bergantung kepada spec (ATi, hardware dll)

So apa yang aku buat ialah update dan sync dulu mirror dan database

nano /etc/pacman.d/mirrorlist

Aku cut mirror Singapore letak paling atas. Then uncomment mirror Australia. Ambil at least 6 mirror (termasuk Sg). Kemudian update dan sync.

pacman -Syu

Seterusnya tambah user. Kenapa tak guna root? Sebagai pengguna Linux patut tahu sendiri kenapa. Arch Linux tak letak user secara default. Korang kena tambah sendiri.

useradd -m -g users -G audio,lp,optical,storage,video,wheel,games,power -s /bin/bash xamd

<xamd> tu nama user aku. Gantikan dengan nama user yang korang nak. Kemudian set password.

passwd xamd

Kemudian install sudo.

pacman -S sudo

Tambah user tadi kedalam wheel pengguna sudo. Cara penggunaan nano lebih senang dari vim. Untuk keluar tekan CTRL+X, tekan Shift+Y untuk Yes, sebelum exit.

nano /etc/sudoers

Aku set %wheel ALL = (ALL) ALL.

nano /etc/modprobe.d/modprobe.conf

Aku letak line blacklist snd_pcsp.

Then masa untuk install sound ALSA. Korang bleh install alsapulse audio kalo tak menjadi.

pacman -S alsa-utils alsa-oss alsa-firmware

Edit daemon.

nano /etc/rc.conf

Tambahkah dbus dan alsa

DAEMONS=(dbus … @alsa)

Last but not least, install X dan komponent-komponent lain. Aku install sekali mesa dan intel. Laptop aku ada pakai driver intel, unfortunately.

pacman -S libgl xorg-server xorg-xinit xorg-utils xorg-server-utils xf86-video-ati xf86-video-intel xterm dbus mesa

Taip startx untuk masuk basic nye X. Aku nak guna openbox, jadi aku tak install apa-apa DE lagi masa ni. Bergantung kat korang, kalo rasa nak guna KDE/Gnome/XFCE boleh proceed dengan install

pacman -S kde

Contoh kde.

BERSAMBUNG KE PART II