Linux Free Software Catalog

Leave a comment

Hari ni ada orang share satu link yang berguna untuk aku. Bagus la, baru nak berjinak-jinak dengan Arch Linux. Belum install lagi tapi, InsyaAllah bila rasa semangat tu dah ada aku install.

Bagi sape yang berminat boleh tengok Linux Free Software Catalog. ^^

Ada banyak pakage-pakage yang berguna bagi pengguna Linux. Semuanya dalam bentuk installer (.deb, .rpm dan lain-lain)

Install OpenBox kedalam Ubuntu 11.10

2 Comments

Apa yang aku paling suka guna Linux ni ialah sebab dia boleh customize macam-macam. Korang nak install Linux bogel pun boleh, dengan paling asas kemudian letak satu persatu komponen yang korang suka. Korang boleh tengok kat Psychocat untuk buat macam tu. Guide ni bukan nak bagi panduan untuk install pure OpenBox dalam Ubuntu. Aku buat ni pun berdasarkan panduan dari sini, sini dan sini, kemudian aku ubahsuai mengikut keselesaan sendiri. Anggap korang dah ada satu Ubuntu 11.10 normal yang dah siap, korang ada terminal.

Korang boleh guna OpenBox untuk uruskan bahagian lain, atau buat kerjasama dengan DE lain. Kalo korang tak pernah guna OpenBox sebelum ni, korang boleh tengok GALLERY screenshot aku.

More