Dah lama aku tak dengar perkataan ni.. Semenjak… *cough* peristiwa silam ๐Ÿ˜›

More Stalk, Less Talk

Semalam aku ada la add sorang budak ni kat fesbuk. Aku tengok kat profile info ada tulis “kecantikan adalah hak milik tiap insan”. Ingat add gatal nak gak kasi ayat yang aku duk slalu bagi kat budak2 yang tengah down tu; All human are equally beautiful, the differs are only in the eyes that perceived.. Ke ape kan. Bukan apa, tengok gambar dia cun semacam, ingat amik gambar artis mana la.. Bajet nak low profile taknak letak gambar sendiri (ceh aku pun sama pui pui) kan.. Sekali sekali skali pas add.. demm rupanya gambar dia betol diu.. Siot, cute gile. Stunning, simply stunning. Oh sampai situ je cerita kali ni.. Har har har har!

Hiasan semata2, dicuri dari Google ;D

Eh wei belum lagi la! Aku hempuk gak kang. Ni nak cite.. 2 hari lagi Ubuntu 11.04 keluar. Hah dah nak keluar dah ni. Sikit je lagi. Nak recap balik beberapa tahun ni apa yang aku buat n camne aku leh terjatuh hati kat penguin come ni (siyes comel, kalo korang dengar dia gelak mesti jatuh hati gak)

Aku sebenarnya agak heran tengok banyak blog2 skang duk citer pasal M$ dan pro-M$. Ye la, release nye lambat lagi, yang duk nak release dekat ni takde bising2 plak. ๐Ÿ˜ฆ

More Talk, More Money

Aiya.. OS tak guna macam Windows pun nak citer ka. Takde seni dan sifat aesthetic langsung diorang ni. Apa yang menarik pasal Windows ha? Ce citer ce citer. Banyak feature2 diorang Ubuntu dah bertahun lepas dah implement diorang baru nak sibuk buat. Pui, kata pro. Amatur boleh beat pro la kalo ramai. Basic la tu kan. Agak2 berapa diorang bayar untuk tulis artikel pro-M$ tu sume erk? Genius.

Logo semata2. Dicuri masa Google xD

Aku rasa lama gak la aku nak mahir guna Windows dulu masa baru2 kenal komputer. Masa tu, M$ la dunia aku. Ape diorang buat sume aku kagum. Pernah gak try Ubuntu masa first2 dulu, cit sehari install malam tu jugak aku buang. Susah kemain nak install. Sume pakai console. Tapi past 6 years, perkembangan diorang laju gila. Ok bukan diorang la. *nix family, termasuk Mac ke ni? Hehe pk la sendiri.

Epic Product is Epic

First year aku kat UTM, disebabkan masa tu (MASA TU JE) internet UTM memang sangat superb (KAN?) Aku download balik Ubuntu, give another shot. 3 minggu je install aku rasa aku dah mahir guna benda alah tu. 3 minggu? Biar betul. Yeah~ Bukan dari segi easy to use je, boleh kata dari segi SEMUA aspek lah.. Looks, security, stable.. Perghhhhh..ย Beautiful, simply beautiful. Tak tau nak cakap ape, my love for Windows has turned to hate.

Ubah gaya pemikiran

The Chronicles of Miyu

Now, I’m a huge believer of Linux. Aku percaya Linux adalah masa depan dunia. Bukan sebab foundation sangat pun tapi dari segi flexibility diorang. Google pun dah stop sokong M$, considering produk2 M$ yang makin banyak yang fail. Zune, Bing, Xbox, Windows.. apa lagi. Latest diorang buat kerjasama ngan Facebook plak. Ni dah kali ke berapa M$ lancar perang kat Google, at the end diorang asyik kalah je. Rase cam takde challenge lak – kata Google. (Eceh ceh pandai plak aku) Google plak, dari support M$, 2005 diorang beralih kepada Canonical, penyokong terbesar Ubuntu. Dalam masa 6 tahun ni, pesat gila diorang. Bukan nak cakap buat terus success. Kayuh pelan2 la kan. Google Android jadi kegilaan dunia. Bukan diorang invent konsep pun kan? Tapi flexibility tu penting. Walaupun sebenarnya ramai tak tahu yang sebenarnya Android tu Linux based, of course la kan. Aku rasa Google start belajar Linux boleh nampak masa diorang start buat Chrome OS tu. Walaupun tak hit sangat (testing stage lagi tu, diorang bukan jadi pro terus).. Konsep yang baru, diolah kepada Linux menjadi satu aesthetic.

Android Logo

Change, if you must

Dalam masa 6 tahun ni jugak lah, makin ramai orang beralih kepada *nix family. Aku ada la terbaca satu statistic masa duk wild2 browsing ni. Result dia menunjukkan ratio 5:1 orang bertukar dari Windows ke Linux dan Linux ke Windows setiap tahun. Means kalo Windows claim 500 orang bertukar dari lain2 OS kepada Windows, 2500 start guna Linux xD

Fail OS is Fail

Benchmark Copy - Dari blog orang gak neh ;p

Recap 6 tahun (yeke, bukan 7? ah belasah je) Ram requirement untuk guna Ubuntu masih kekal 256MB. Manakala untuk guna Win7 dah cecah 1GB. WTF la kan. Dengar2 plak Win8 perlukan 2GB 1333Mhz (DDR3? Hah! Hambik korang, gi mampus la pengguna Windows)

Counting 700 words. pfftt.. ni dah boleh jadi exercise untuk Adv English nye paper dah. Giler haper. Kene chow dah ni, 7.30 pagi time bekfast lak oit. Lapor pedo makang orang kang.

ps: Kalau ada nak tanya pape sal Linux ni boleh tanya kat fesbuk gak.. Bukan pro sangat cuma nak menyebarkan benda baik ๐Ÿ˜‰ย Facebook aku kat sini.

Advertisements